Pazartesi, Nisan 13, 2009

Tas Kebabı Yaptım :=)

tas-kebabiÖğle yemeği için eve gelirken akşam tas kebabı yapayım dedim ve buzluktan kuşbaşı etimizi çıkardım. Buzları çözülsün, ben okuldan geldiğimde hemen yapabileyim diye. Sonra gittim okuluma saat 3'te biten dersimizin ardından etütümüze başladık ve okuldan çıkarken saatin 16.30 olduğunu farkettim. Eminim benim yaramazlar benden illallah etmiştir. :) Neyse sonra terziye uğradım ve Güven Herifinin yüzünden çarşıda oturup çay içtim. Eve geldiğimde saat 17.00 olmuştu, bende girdim google motoruna ve tas kebabı yazdım arattım.Karşıma şöyle bir tas kebabı tarifi çıktı :
Malzemeler
600 gr Kuzu kuşbaşı
30 gr margarin
100 gr Soğan
1 Çorba kaşığı Domates salçası
1 tatlı kaşığı Tuz
Baharat torbası
1.5 bardak Su

Yemeğin Tarifi
Ön hazırlık olarak soğanı ayıklayıp, kuşbaşı doğrayın.

Yağı, orta boy bir tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızmaya başlayınca kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave edin.

Ateşi açın. Etleri bir kevgirle ara sıra karıştırarak, 5-6 dakika, pembeleşinceye kadar sote edin.Soğanı tenceredeki etlere ilave edin. Yine ara sıra karıştırarak, birkaç dakika daha pişirin.

Salçayı katın. Ara sıra karıştırmaya devam ederek, birkaç dakika da salçayı kavurun.Tuzunu serpin. Baharat torbasını ilave edin.Ateşi kısın. Tencerenin üzerine bir tas kapayın, 1 bardak sıcak suyu, tasın kenarından dökün.Tencerenin kapağını sıkıca örtün. Kebabı, ağır ateşte 8-10 dakika pişirin.

Tenceredeki malzeme suyunu çekince, kalan 1 1/2 bardak sıcak suyu koyup, yine ağır ateşte, yaklaşık 20 dakika, etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu süre içinde, ara sıra tencerenin kapağını açıp, etlerin pişip pişmediğini kontrol edin. Gerekirse pişirme süresini uzatın.

Bu arada kebab suyunu çekecek olursa, bir miktar sıcak su ilave edebilirsiniz. Kebabın, tencereyi ateşten aldığınızda, yaklaşık 1 bardak salçası olmalıdır.

Bende bunun çıktısını alaraktan girdim mutfağa. Hazırlanışta ne diyorsa yapmaya başladım; ancak ben margarin yerine zeytin yağı kullandım ve ev arkadaşım soğanlı yemek yemediği için soğan eklemedim. Diğer denilenleri yaptım ve belirtilen süre sonunda etimizin kıvamına baktım ki hala biraz sertti bende yarım bardak daha su ekledim biraz daha kavrulsun diye. Sonra aldım sofraya afiyetle yedik. :D

Ellerime sağlık güzel olmuştu. :D Ama kanımca bu tarif kuzu kuşbaşı içindi biz dana kuşbaşı kullandığımız için çok yumuşak olmamıştı et, aslında biraz limon damlatsaydık yumuşardı; ama iş işten geçmişti. Bu bilgide biraz dip not gibi olmuşken ben soğanlı yemek yemeyi özledim anneciğim, Bursa'ya geldiğimde bana soğanlı yemekler yap diyerekten öpüyorum sizi. :D

Not : Fotoğraf temsili değildir, bizzat benim yemeğimin fotoğrafıdır. :D

3 yorum:

sevgi dedi ki...

Eti yumuşatmak ve tadının güzel olması için gerçekten bu işin ustasından aldığım 3 yöntem var
1-Zeytinyağı koyup bekletmek(ama bu biraz masraflı)
2-Şarapta bekletmek(denemedim dener miyim????????....
3-Süt koyup bekletmek( harika oluyor vazgeçemezsin yarım kilo ete 1çaybardağı koyup bir gece dolapta beklet sonra yıkayıp pişir) Soğansız yapmışsın yazık olmuş ete ben sana şöööyle SOĞANLI SOĞANLI yapınca getiririm..Karnım acıktıııı...

Doğan AYDIN dedi ki...

Şu zeytin yağı olayını deniyeyim bir dahakine 5 litre zeytinyağı duruyor öyle :)))
Uğur sağ olsun bütün soğan zevkimi öldürdü :( :D

sevgi dedi ki...

Şimdiden afiyet olsun öyleyse :)

Copyright © 2014 Doğan Aydın