Cuma, Kasım 27, 2009

Hayvan Katliamında Son Nokta!!

fft22_mf298107Ohaa!!! Dedirten haberi az önce radikal.com.tr'de okudum. Haberin resimlerine bakarken yan tarafta şu yazılar yer alıyor.
Nepal’de, 200 binden fazla hayvanın kurban edildiği, hayvan hakları savunucularının tepkisini çeken festival başladı.
Festival için yüz binlerce Hindu, sabah saatlerinden itibaren başkent Katmandu’nun güneyine 160 kilometre uzaklıktaki Bara bölgesinde bulunan ormandaki bir tapınakta toplandı. Tapınakta bugün ve yarın 200 binden fazla bufalo, keçi, tavuk ve güvercin, Hindu Tanrıçası Gadhimai onuruna kurban edilecek.

Hayvan hakları eylemcileri ve dini gruplar, geçen haftalarda Katmandu’da ve Gadhimai tapınağı yakınındaki kentlerde festival nedeniyle protesto gösterileri düzenlemiş, ancak Hindu yetkililer, ülkenin çok eski bir geleneği olduğu gerekçesiyle hayvanların kurban edilmesine engel olmayacaklarını belirtmişti.

Hayatını hayvanları korumaya adayan Fransız oyuncu Brigitte Bardot da Nepal Devlet Başkanı Ram Baran Yadav’a bir mektup yazarak "hayvan katliamına" son vermesini istemişti.

Gadhiami festivali 5 yılda bir kutlanıyor. Festivale katılanlar, Tanrıça Gadhiami için hayvanların kurban edilmesinin kötülüğü sona erdireceğine ve refah getireceğine inanıyor.

Haberin fotoğrafları çok iç burkucu ve ürkütücü bana sorarsanız. Ayrıca haberde Hinduların bu hayvanları "Kurban Ettikleri" yazıyor ki akıl almaz bir şey. Nepalliler bunu nasıl oluyorda kurban etme olarak algılıyorlar anlayamdım. Artık bunların katliam anlayışları nasıldır düşünmek istemiyorum!

İnanç elbette ki kişilere veya toplumlara bağlıdır; ama gözün gördüğünede gönül katlanabilmelidir. Böyle bir vahşeti sergileyenlerin inançları ve de psikolojileri sorgulanmalıdır.

Allah akıl fikir versin.

Haberin fotoğraflarını görmek istiyorsanız TIKLAYINIZ.

5 yorum:

Günay Doğan dedi ki...

Vallahi hiç de öyle şaşılacak bir durum değil. Müslümanlar ile aralarında ne fark var ki?

Müslümanlar da kendileri için kutsal gördükleri tanrıya kurban adıyorlar, Nepalliler de kendileri için kutsal gördükleri tanrıçalarına kurban adıyorlar.

Hatta Nepalliler daha insaflılar diyebilirim. Nepal'de 200 bin kurban kesiliyorsa, Müslümanlar bayram nedeniyle en az 200 milyon kurban kasiyorlardır. Sadece bu 4 gün içerisinde.

Kısacası, başkalarını eleştirmek iyidir hoştur da kendi içimizdeki çelişkileri de ara sıra dile getirsek daha iyi olabilir.

Milyonlarca canlının kurban edildiği bir gün, bayram olarak adlandırılıyor. Garip.

Doğan dedi ki...

O hayvanların nasıl katledildiğini fotoğraflardan anlayamıyor musun Günay?
Allah aşkına o hayvanların Nepallilere göre kurban edilmesiyle müslüman ülkelerde hayvanların kurban edilmesi arasında dağlar kadar fark var.
Ayrıca ülkemizde 4 günde Kurban Bayramı için 200 milyon hayvanın kesildiğini söylüyorsun, nerede yazıyor Allah aşkına bu? Kimin istatistiği? 75 milyon nüfus desek bu 75 milyon 20 milyon hanede yaşasa bunların 1/4'nün kurban kesmeye gücü olsa, kimileri 5-6 kişi bir büyükbaş kurban kesse ülkemizde bir yılda taş çatlasa 10 milyon kurban kesilir o da maksimum düşünürsek. Ayrıca az öncede dediğim gibi Nepallilerin kurban edişleriyle müslümanların kurban edişleri arasında dağlar kadar fark var. Buna dikkat çekmek istedim ben.
Ha sen kurban bayramında kurban kesersin kesmezsin, ben keserim kesmem, o keser bu kesmez herkesin kendi inançları doğrultusunda bileceği iş.
Ama elini vicdanına koyda o katliamla müslümanların kurban bayramlarının bir olup olmadığını bir düşün.
Ayrıca kurban bayramında kesilen kurbanın eti hayırlı işler için kullanılıyor ki o katliamda danaların, tavukların canlarının alınmasından başka bir şey gerçekleşmiyor.
Her şey garip Günay, hayat garip...

Günay Doğan dedi ki...

"Müslümanlar bayram nedeniyle en az 200 milyon kurban kasiyorlardır." dedim ya hocam, Türkiye demedim yani. Neden 75 milyondan bahsediyorsun ki?:) Müslümanlar deyince, sadece Türkiye aklına gelmiyor sanırım. 1,5 milyar müslüman olduğunu düşünsek, her 10 müslümandan birisinin kurban kestiğini düşünsek 150 milyon eder ki daha fazladır bu; o nedenle 200 milyon yazdım.

Bir tarafta 200 milyon diğer tarafta 200 bin. Elbette bu rakamsal fark, bir tarafın haklı olduğunu göstermez.

Fotoğraflara bak da farkı gör gibi bir şey demişsin hocam. Fotoğraflardan anladığım kadarıyla, Nepalliler, hayvanın canını tek hamlede alıyorlar. Bizim ülkemizdeki birçok gerizekalı ise hayvana acı çektirmek için elinden geleni yapıyor.

Bizim halkımız müslüman diye, ister istemez subjektif yorumlar yapabilirsin ki bu insan olmanın bir özelliğidir; ancak bu konulara "din"in baskısından çıkıp objektif bir bakış açısı ile bakabilirsek, anlarız ki herhangi bir inancın diğerlerinden farkı yok. "Kurban" meselesi de neredeyse her dinde var. Öyle ki yüzyıllar öncesinin dinlerinde dahi var.

İslam'da Allah, Hinduizm'de Gadhimai, Antik Yunan'da Zeus... Hepsi yüceler ve hepsine ille de bir şeyler kurban edilmek zorunda. Bu dinlerin gereği.

Ve her ne olursa olsun hepsi yanlış. Etini, sütünü afiyetle zıkkımlanıyor olsak bile, bu zıkkımlanmalarımız o hayvanların öldürülmesi gerektiğini göstermez.

Haklısın Doğan Hocam. Her şey garip ama insanlar daha garip.

Sevgiler:)

Doğan dedi ki...

Evet bugün birden konuyu sadece Türkiye açısından ele aldığım senin Müslümanlar olarak yazdığın aklıma geldi.

Sen de et yiyorsun bende et yiyorum. Senin yediğin et kasaba dökten zembille inmiyor ya da kendiliğinden oluşmuyor. Nihayetinde o zamanda hayvanlar kesiliyor. O zaman hayvanları düşüyorsak et yememli hayvanların kesilmesine tamamen karşı çıkmalıyız. Çünkü sen o hayvanların hangi şartlarda ve nasıl kesildiğini bilmiyorsun. Ama kurban bayramında kesilen hayvanların kesimleri İslami Usüllere göre gerçekleştiği taktirde emin oldu ki hayvanları can çekişmeleri minimuma iniyor. Tabi senin o hayvanlara hayvan gibi davranan bilinçsiz kişileri bunların dışında tutuyorum.

Ayrıca olaya birde şöyle bak. Kurban bayramı olmadığı süreçlerde kasaplarda 1000 ton et satılıyorsa kurban bayramı akabindeki 1-2 ay boyunca bu sayı kat be kat düşüyor. Çünkü insanlar kendi kurbanını kendisi kesiyor ve en önemlisi bu kurban etlerini paylaşarak et yiyemeyenler insanların et ihtiyacınıda karşılıyor.

Kurban bayramı zamanı kasaplardaki et satışı düşünce doğal olarak mezbahalardaki hayvan kesim sayılarıda düşüyor. Yani bir noktada hayvan sayısındaki azalma dengeleniyor. Yani haddinden fazla can alınmıyor.

Kurban bayramı sayesinde ise insanlar arasındaki hoş görü ve paylaşımda artıyor ki eminim sende her zaman insanlar arasındaki paylaşımın, kardeşliğin artmasından yanasındır.

Nepallilerde kendilerine göre kurban ettikleri o hayvanların etlerini hayırlı işler için kullansa yine çok tepki göstermem; ama o daha yeni yeni sütten kesilmiş danaları hunharca kaletmeleri beni rahatsız eden nokta.

Olaya bizim halkımız müslüman açısından bakmıyorum daha çok mantıkı açıdan bakıyorum ve kurban bayramının gerçekten güzel bir şey olduğunu düşünüyorum. Zaten beni az biraz biliyorsan dini bilgiler konusunda alim olduğum söylenemez. Ama sadece biraz daha geniş düşünmeye çalışıyorum.

Sanada sevgiler ;)))

Nesli dedi ki...

Kıyaslanamaz bile. Gerek katledilişleri gerekse ortada öylece bırakmalar, tepelerine o kocaman kılıçları nerden geldiğini anlamadan indirişleri...Ortalık kan gölü iken hala gezinebilmeleri. Her detayı bu kadar iğrençken bizdeki 'bayram, hayır, yardımlaşma amaçlı usüle uygun kurban edilme' gibi terimlerle kıyaslanması çok şaşırtıcı. Bunu da ayırt edemeyecek zihniyete sonsuzaaaaaaaa kadar 'saygı duyarım' efenim.

Çok kötü oldum bu fotoğraflardan sonra... Çok mu zor yaşayan birşeye saygı duymak anlamıyorum.

Copyright © 2014 Doğan Aydın